U bevindt zich hier

Alles over Gonorroe

SOAcare houdt zich ook bezig met informatieverstrekking rondom gonorroe, beter bekend onder de naam “druiper”. Deze naam verwijst naar de pussige afscheiding uit de penis, die vaak bij mannen voorkomt. Bij een groot deel van geinfecteerden vrouwen verloopt gonorroe zonder klachten.

Als er geen klachten zijn, bestaat het gevaar dat de infectie niet tijdig gediagnosticeerd wordt. De infectie kan zo onopgemerkt blijven en zelfs blijvende schade aanrichten. Gonorroe is zeer besmettelijk. Daardoor is de kans groot ermee besmet te raken als je seksueel contact hebt met iemand die geïnfecteerd is met gonorroe. Als er geen klachten zijn kan de infectie dan ook onbedoeld makkelijk doorgegeven worden aan anderen met alle gevolgen van dien.

Vanwege alle complicaties die je mogelijk kunt krijgen door een gonorroe infectie is het van belang te weten of je draag(st)er bent van de infectie. Naast het verstrekken van informatie biedt SOAcare daarom ook de mogelijkheid aan om via deze website een gebruiksvriendelijke zelfafnametest te bestellen. In alle privacy kan je zelf de test afnemen. Deze zal vervolgens in een professioneel laboratorium worden onderzocht. Op basis van de uitslag verstrekt een van de artsen van SOAcare een persoonlijk advies.

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening en wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. (ook wel gonokok genoemd) In de volksmond is deze infectie beter bekend onder de naam “Druiper”.

Gonorroe komt zowel bij vrouwen alsook bij mannen voor. Bij een groot deel van de geïnfecteerden zijn er geen klachten. Dit is vaker het geval bij vrouwen dan bij mannen. Indien er wel klachten zijn worden deze veroorzaakt door ontstekingen aan de plasbuis, vagina, baarmoedermond, anus en/of keel. In ernstigere gevallen kan de bacterie bij de vrouw een infectie van het kleine bekken geven met alle gevolgen van dien en bij de man een infectie van de bijballen of prostaat.

Hoe vaak komt gonorroe voor?

Gonorroe is een veelvoorkomende SOA. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven omdat de infectie ook vaak zonder klachten verloopt. Het aantal opgespoorde nieuwe infecties met gonorroe via de soa-registratie van de GGD-en steeg in 2009 met 24% tot 2.422. In een huisartsenpraktijk heeft ongeveer 28,6 per 100.000 patiënten een gonorroe infectie. Naar schatting is ongeveer 10% van de mannen die bij de huisarts komt met een ontsteking van de plasbuis geïnfecteerd met gonorroe. In speciale SOA centra wordt gonorroe ruim 3 x vaker bij mannen gezien dan bij vrouwen. Bij mannen wordt de diagnose gonorroe het meest gesteld in de leeftijdsgroepen: 25 – 30 jaar en 35 – 40 jaar. Bij vrouwen is meer dan de helft jonger dan 25 jaar. Gonorroe wordt relatief vaker gezien bij homoseksuele mannen en mannen van Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse afkomst.

Een groot deel van de geïnfecteerde personen heeft naast gonorroe ook andere soa’s op hetzelfde moment of in het verleden gehad.

Hoe groot is het risico besmet te raken?

Gonorroe is zeer besmettelijk. De besmettingskans na eenmalig seksueel contact met een geïnfecteerde persoon is afhankelijk van wie geïnfecteerd is: van geïnfecteerde man naar vrouw ligt tussen de kans tussen de 50% en 70%. Van geïnfecteerde vrouw naar man ligt tussen de 20% en 30%.

De gemiddelde duur van besmettelijkheid is bij infecties zonder klachten langer dan bij infecties met klachten.

Hoe kan je je tegen een besmetting beschermen?

Het gebruik van condooms en beflapjes kan de kans op besmetting aanzienlijk verminderen. De bescherming is echter niet 100%.

De infectie zelf geeft geen immuniteit voor een volgende infectie.

Waar kan gonorroe gevonden worden?

De bacterie kan gevonden worden in de slijmvliezen van de urineleiders en de baarmoedermond. In een klein aantal van de geinfecteerden zal de bacterie ook aangetoond kunnen worden in de slijmvliezen van de anus, in de keel en de ogen.

Hoeveel tijd zit er tussen besmet raken en het krijgen van klacht?

Als je al klachten krijgt dan ligt deze tussen de 2 dagen en 2 weken. (gemiddeld 8 dagen)

Hoe merk je als vrouw dat je besmet bent?

Bij een groot deel van de vrouwen treden er geen klachten op en merk je dus niet dat je besmet bent. Bij de vrouwen die wel klachten hebben is de meest voorkomende klacht een toegenomen groenige vaginale afscheiding die ruikt. Andere klachten zijn: pijn en een branderig gevoel bij het plassen en veranderd/onregelmatig vaginaal bloedverlies.

De infectie kan bij de vrouw opstijgen en via de baarmoeder de eileiders en het kleine bekken bereiken en daar een ontsteking veroorzaken (Pelvic Inflammatory Disease). Dit kan gepaard gaan met hevige buikpijn, eventuele koorts en ernstig ziek zijn. Als er geen behandeling plaats vindt voor deze PID kan er uiteindelijk een vruchtbaarheidsprobleem bij de vrouw ontstaan. De kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen neemt hierbij toe.

Een andere ernstige complicatie kan Een ontsteking van het leverkapsel (perihepatitis) kan zijn. Dit gaat gepaard met pijn in de rechter bovenbuik en koorts.

Hoe merk je als man dat je besmet bent?

Hoe merk je als man dat je besmet bent?

Bij mannen verloopt de infectie veel vaker dan bij vrouwen met klachten. Ongeveer 90% van de geïnfecteerde mannen vertoont binnen een paar dagen na geïnfecteerd te zijn klachten van de plasbuis: branderig gevoel, pijn bij het plassen en heel vaak pussige afscheiding uit de penis: “druiper”. Als de infectie opstijgt via de zaadleiders kan er een ontsteking van de bijballen (epididymitis) en/of van de prostaat (prostatitis) ontstaan. Een bijbalontsteking geeft een pijnlijke balzak, waarbij de pijn kan uistralen naar de lies. Bij een prostatitis is er koorts en gaat het plassen moeizaam en pijnlijk.

Indien de infectie van de plasbuis chronisch wordt/is kan er verlittekening optreden van de plasbuis.

Wat zijn de klachten bij anale seks?

Anale infecties verlopen meestal zonder klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn: irritatie, jeuk en soms slijmerige afscheiding.

Wat zijn de klachten bij orale seks?

Ook bij infecties in de keel, door orale seks opgelopen, zijn er over het algemeen weinig klachten. De klachten die op kunnen treden zijn een keelontsteking met koorts en opgezette klieren in de hals.

Welke klachten kunnen zowel bij mannen alsook bij vrouwen optreden?

Naast de onder punt 9 en 10 gemelde klachten van de anus en keel kan een enkele keer ook de bacterie in de bloedbaan komen. De gonokok kan dan op andere plaatsten in het lichaam ontstekingen geven. Voorbeelden hiervan zijn: een ontsteking van de gewrichten (septische artritis), bloedvergiftiging (sepsis), ontsteking van de binnenkant van het hart (endocarditis) en hersenvliesontsteking (meningitis).

Wat voor schade kan gonorroe veroorzaken?

Bij vrouwen kunnen, als gevolg van een infectie in het kleine bekken, vruchtbaarheidsproblemen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen optreden.

Bij mannen kan door een chronische infectie van de plasbuis, verlittekening optreden van de plasbuis.

Daarnaast kan er zowel bij vrouwen als ook mannen blijvende gewrichtsproblemen, hartproblemen en/of neurologische problemen ontstaan.

Indien bij een pasgeborene tijdens de bevalling de oogjes besmet raken en deze niet goed behandeld worden kan er blijvende blindheid optreden.

Kan je zelf vaststellen of je een gonorroe besmetting hebt?

Het is niet mogelijk om zelf vast te stellen of je een gonorroe infectie hebt. Indien er bepaalde klachten aanwezig zijn kunnen die wel een aanwijzing zijn. Zekerheid wordt echter alleen verkregen door middel van een test. Deze test kan aangevraagd worden bij de huisarts. Een andere mogelijkheid is de Thuisafnametest, die je via SOAcare kunt verkrijgen. De test is speciaal ontwikkeld om eenvoudig zelf thuis een monster af te nemen, dat vervolgens in een laboratorium wordt onderzocht. Deze Thuisafnametest is eenvoudig via deze site te bestellen.

Wat betekent het als je met gonorroe besmet bent?

Ten eerste bestaat de kans dat als je de infectie niet goed behandelt of als je vaker geïnfecteerd raakt je blijvende complicaties eraan over kunt houden.

Daarnaast betekent een infectie met gonorroe dat jij (onbewust) ook anderen kunt besmetten. De kans op besmetting door eenmalig contact van man naar vrouw ligt tussen de 50% en 70%. Van vrouw naar man ligt dit tussen de 20% en 30%.

Kan een gonorroe infectie behandeld worden?

Ja, met behulp van antibiotica kan dat. Naast het behandelen van jouw eigen gonorroe infectie is het ook van belang om jouw seksuele contacten in te lichten over jouw infectie. Deze contacten kunnen dan ook bij aanwezigheid van een infectie behandeld worden en daarmee verdere besmetting voorkomen.

Raak je de gonorroe infectie ook weer kwijt?

Ja, na een goede behandeling raak je de bacterie helemaal kwijt. Het is dan belangrijk om te voorkomen dat je de infectie opnieuw krijgt, met mogelijke (blijvende) complicaties tot gevolg.

Moet ik mezelf na behandeling nog een keer controleren?

Indien je voor een ongecompliceerde infectie bent behandeld met het antibioticum van 1e keuze is er geen nacontrole nodig.

Is er echter sprake van een behandeling met orale antibiotica, therapieontrouw, een gonorroe infectie van de keel, een verdenking op antibioticaresistentie, aanhoudende klachten of opnieuw blootstelling aan de infectie dmv seksueel contact dan is een nieuwe test ter controle nodig.

Wordt er een immuniteit ontwikkeld na het hebben doorgemaakt van een infectie?

Een doorgemaakte infectie geeft geen bescherming voor een toekomstige infectie. Er wordt dus geen immuniteit opgebouwd.

Kun je je ook anoniem laten testen?

Iedere arts heeft een zwijgplicht. Alles wat er dus besproken wordt tussen jou en de arts blijft tussen jullie 2. Dit geldt ook als je een test bij SOAcare bestelt en de uitslag met advies van een van hun artsen krijgt. Indien de test negatief is, hoeft verder niemand te weten dat jij deze test gedaan hebt.

Ben je echter positief getest dan is het advies om jouw seksuele partners daarvan op de hoogte te stellen. Op die manier kun je voorkomen dat deze partner jou weer opnieuw besmet, eventuele andere contacten besmet en blijvende schade oploopt. Je kunt dan dus niet anoniem blijven.

Ook als je wilt dat je behandeling vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar, zal deze moeten weten wat er gedaan is, voordat hij overgaat tot mogelijk uitbetalen.

Wie moet ik inlichten als ik positief blijk te zijn?

Als je een infectie hebt met klachten dan is het advies om alle seksuele contacten van de laatste 4-6 weken in te lichten om zich ook te laten controleren. Indien de klachten al langer bestaan is het zelfs raadzaam om een langere periode aan te houden.

Ben jij positief getest maar heb je geen klachten dan wordt geadviseerd om alle seksuele contacten van het laatste half jaar in te lichten.

Mag je de zelfafnametest ook doen als je ongesteld bent?

Nee, de test is dan minder betrouwbaar.

Moet ik me laten testen als ik een spiraaltje krijg?

Omdat door het spiraaltje een infectie kan opstijgen naar de eileiders en het kleine bekken is het advies om bij verdenking of hoog risico op een infectie, je eerst te laten testen.

Moet ik het spiraaltje laten verwijderen als ik een gonorroe infectie heb?

Als een adequate behandeling is ingesteld hoeft het spiraaltje niet verwijderd te worden.

Kan je een gonorroe infectie ook krijgen als je maagd bent?

De belangrijkste verspreidingsweg is door middel van genitaal contact. (zowel penis-vagina alsook penis-anus) Genitale afscheidingen zelf kunnen ook een infectie overbrengen, ook anaal en in de keel. Via de vingers (aftrekken en vingeren) is een andere mogelijkheid elkaar te infecteren.

De ogen van een pasgeborenen kunnen tijdens de baring geïnfecteerd raken door de moeder.

Ik ben homosexueel. Heeft het zin om mij te laten testen?

Jazeker. Gonorroe is een soa die veel voorkomt bij homoseksuelen.

Loop ik een groter gevaar op andere soa's als ik positief ben voor Gonorroe.

Wanneer je een gonorroe infectie hebt kun je ook gemakkelijker andere soa’s krijgen.

Kan ik me tegelijkertijd ook voor andere Soa's laten testen?

Ja, met de test van SOAcare wordt direct ook op Chlamydia getest.

Ik ben zwanger en heb een gonorroe infectie. Wat zijn de gevaren?

Als je tijdens jouw zwangerschap geïnfecteerd raakt met de gonokokken bacterie kan dit leiden tot een abortus, een chorioamnionitis, te vroeg gebroken vliezen en vroeggeboorte. Tijdens de bevalling kunnen de oogjes van jouw baby geïnfecteerd raken en na de bevalling kan de infectie een ontsteking van de binnenwand van de baarmoeder veroorzaken (post partum endometritis).

Loopt mijn kind gevaar tijdens de bevalling als ik een gonorroe infectie heb?

Tijdens de baring kunnen de ogen van de baby in aanraking komen met de bacterie. Dit kan een infectie veroorzaken van de oogjes van het kind : conjunctivitis gonorrhoica. Als deze ooginfectie niet (goed) behandeld wordt kan het leiden tot blindheid bij de baby.

Professionele test

Uitgevoerd in een ISO-gecertificeerd laboratorium
en beoordeeld door medisch specialist.

Onherkenbaar verstuurd

De afnamekit wordt binnen 2-3 werkdagen in een neutrale verpakking naar het opgegeven adres verstuurd.

Snelle uitslag

Binnen 1 week na retour sturen is
de uitslag beschikbaar in een beveiligde omgeving.

Bestel hier de gewenste thuisafnametest

Niet zeker over welke zelfafname kit je moet bestellen om de juiste soa-test uit te voeren?
Doe dan hier de test en krijg een persoonlijk advies.

Tussen het laatste risicovolle seks-contact en het testen dient tenminste 2 weken te zitten (windowfase),
anders toont de test de infectie mogelijk niet aan.

  • Orale soa-test

    45.00 incl. verzending
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Genitale soa-test

    45.00 incl. verzending
    Opties selecteren
  • Anale soa-test

    45.00 incl. verzending
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Snel
    Discreet
    Betrouwbaar

    Helaas is bestellen op dit moment niet mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

    X