Behandeling Gonorroe
Wanneer je gonorroe soa-test uitslag positief is betekend het dat je geïnfecteerd met gonorroe. Gonorroe is in de meeste gevallen goed te behandelen. Wil je meer weten over de behandeling van gonorroe en staat jouw vraag niet hieronder? Neem dan gerust contact op met ons medisch team via info@soacare.nl of bel naar 088 – 235 3388.
Wat is de behandeling als ik positief getest ben op gonorroe?
Gonorroe wordt behandeld met een antibioticum. De eerste keus behandeling is eenmalig één injectie (ook bij zwangeren). 2e keus is een behandeling dmv tabletten, waarbij de instructies goed moeten worden opgevolgd.
Als men allergisch is voor penicilline is het heel belangrijk dit voor het verkrijgen van de medicijnen te melden. Er kan dan naar een alternatief gekeken worden.
Indien er sprake is van een uitgebreide gonorroe infectie zal men opgenomen moeten worden voor behandeling.
Moet mijn partner zich ook laten onderzoeken en behandelen?
Jazeker.
Indien er sprake is van een gonorroe infectie met klachten is de regel dat alle sexuele partners van de afgelopen 4 – 6 weken worden opgespoord, onderzocht en (blind) worden behandeld.
Bij een gonorroe infectie zonder klachten worden alle sexuele partners van het afgelopen half jaar opgespoord, onderzocht en (blind) behandeld.
Gedurende de eerste week na de behandeling wordt geadviseerd geen sexueel contact te hebben. Dit om het “pingpong” effect te voorkomen. Mocht dit om wat voor reden niet mogelijk zijn dan wordt een condoom en/of beflapje geadviseerd.
Mag ik me laten behandelen tijdens een zwangerschap?
Dat mag zeker en is juist heel verstandig omdat je daarmee kunt voorkomen dat de infectie geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap heeft en de ogen van jouw baby tijdens de bevalling niet besmet raken.
Waar moet ik voor een behandeling zijn als ik positief getest ben?
Omdat de behandeling bestaat uit een antibioticum moet dit voorgeschreven worden door een arts. Je kunt met jouw uitslag naar jouw eigen huisarts gaan. Wil je echter niet naar jouw eigen huisarts? Dan kan je altijd met het medisch team van SOAcare contact opnemen en je laten behandelen in de Roosevelt kliniek.
Wat zijn de bijwerkingen van de behandeling?
Zoals bij iedere behandeling met medicijnen, kunnen antibiotica bijwerkingen geven. De meeste mensen hebben geen/nauwelijks bijwerkingen. Dit is echter heel persoonsafhankelijk. Bijwerkingen die medicijnen geven staan altijd vermeld in de bijsluiter.
Mocht je bekend zijn met bepaalde bijwerkingen of allergieën voor een bepaald geneesmiddel, geef dit dan door want dan kan er een alternatief worden voorgeschreven.
Kan ik na behandeling opnieuw een infectie krijgen?
Dat kan inderdaad. Het lichaam bouwt geen immuniteit op tegen een gonorroe infectie.
Als je na behandeling weer opnieuw in contact komt met de bacterie is de kans heel groot opnieuw geïnfecteerd te raken. Je mag dan weer helemaal van voor af aan beginnen.
Daarom is het ook van groot belang dat al jouw sexuele partners van de afgelopen periode onderzocht en behandeld worden. Alleen op die manier kun je voorkomen dat je weer opnieuw door een van hen geïnfecteerd wordt. Daarnaast is het verstanding om niet onbeschermd sex met nieuwe partners te hebben, zeker niet zolang je niet weet of een van jullie een SOA bij zich heeft.
Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraars?
Een vergoeding voor de behandeling van Chlamydia is van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar verschillend. Het is raadzaam dit na te vragen.
Wel zul je je moeten realiseren dat als je het via jouw zorgverzekeraar laat lopen, je niet anoniem kunt blijven.