U bevindt zich hier

Alles over Chlamydia

SOAcare houdt zich bezig met informatieverstrekking rondom Chlamydia, de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening bij vrouwen en mannen tussen de 15 en 30 jaar. Bij heel veel geinfecteerde vrouwen (70%) verloopt deze infectie zonder klachten. Ook in de helft van geinfecteerde mannen verloopt een Chlamydia infectie zonder klachten. Indien er geen klachten aanwezig zijn bestaat er een groot gevaar dat de infectie niet tijdig gediagnosticeerd wordt. De infectie kan zo onopgemerkt blijven en zelfs blijvende schade aanrichten. Daarnaast kan hij onbedoeld doorgegeven worden aan anderen.

Vanwege alle complicaties die je mogelijk kunt krijgen door een Chlamydia infectie is het van belang te weten of je draag(st)er bent van de infectie. Naast het verstrekken van informatie biedt SOAcare daarom ook de mogelijkheid om via deze website een gebruiksvriendelijke zelfafnametest te bestellen. In alle privacy kan je zelf de test afnemen. Deze zal vervolgens in een professioneel laboratorium worden onderzocht. Op basis van de uitslag verstrekt een van de artsen van SOAcare een persoonlijk advies.

Meer weten over Chlamydia? Door op onderstaande vragen te klikken kom je bij het antwoord.

Wat is Chlamydia?

Chlamydia trachomatis is een seksueel overdraagbare aandoening en wordt veroorzaakt door een bacterie: Chlamydia trachomatis. De bacterie kan ontstekingen geven aan de urinebuis, anus, bijballen, baarmoederhals, eileiders, buikvlies, ogen en gewrichten.

Er bestaan varianten van de Chlamydia trachomatis bacterie (L1, L2 en L3) die een ernstiger ziekteverloop geven: Lymphogranuloma Venereum (LGV). Deze varianten wordt voornamelijk bij homoseksuele mannen in NL gevonden en in ontwikkelingslanden.

Hoe vaak komt Chlamydia voor?

In Nederland is het de meest voorkomende bacteriële SOA. Naar schatting krijgen ongeveer 60.000 mensen per jaar de infectie. Met name onder jonge mensen van 15 – 30 jaar komt de infectie veelvuldig voor (ongeveer 2%). In grote steden, bij jonge vrouwen (15 – 19 jaar) en bij Antilliaanse en Surinaams-Creoolse personen wordt Chlamydia vaker gezien.

Kan een Chlamydia infectie behandeld worden?

Ja. Een Chlamydia infectie kan behandeld worden met antibiotica. Voor de meeste Chlamydia infecties is een eenmalige dosis antibiotica voldoende. Voor een anale infectie, niet veroorzaakt door een LGV variant, wordt 1 week antibiotica geadviseerd. Voor lymphogranuloma Venereum (LGV) is een behandeling van 3 weken nodig. Het is wel van belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn want daarmee wordt de kans op complicaties aanzienlijk verminderd.

Hoe groot is het risico besmet te raken met Chlamydia?

De kans op besmetting is bij Chlamydia behoorlijk groot. De kans op besmetting van een vrouw door een geïnfecteerde man is daarbij groter dan andersom.

Hoe kan je je tegen een besmetting beschermen?

Je kunt je beschermen tegen een infectie door een condoom te gebruiken tijdens het vrijen. Condooms geven echter geen 100% bescherming.

Waar kan Chlamydia gevonden worden?

De Chlamydia bacterie kan gevonden worden op de slijmvliezen van de geslachtsdelen, de anus, de mond, maar ook op de ogen. Op al deze plaatsen kan de bacterie ontstekingen veroorzaken.

Hoeveel tijd zit er tussen besmet raken en het krijgen van klachten?

Als iemand klachten krijgt dan kan de tijd, die er zit tussen geïnfecteerd worden en klachten krijgen (= incubatietijd), variëren van 7 tot 21 dagen. Het kan echter ook zo zijn dat de infectie geen klachten geeft of pas na veel langere tijd.

Hoe merk je als vrouw dat je besmet bent met Chlamydia?

Ongeveer 70% van de vrouwen heeft geen (duidelijke) klachten. De overige groep krijgt na ongeveer 1-3 weken klachten. Deze klachten kunnen zijn: pijn/branderig gevoel bij het plassen (lijkend op een blaasontsteking), onderbuikpijn, pijn tijdens het vrijen, toename of verandering van vaginale afscheiding en bloedverlies, tussentijds of na het vrijen.

Als een infectie geen klachten geeft maar ook niet behandeld wordt, kunnen in een latere fase (soms jaren later) alsnog klachten en ook schade ontstaan.

Hoe merk je als man dat je besmet bent met Chlamydia?

Mannen hebben vaker klachten dan vrouwen: ongeveer 50% van alle mannen heeft klachten van een Chlamydia trachomatis infectie. (dit betekent wel dat nog steeds een grote groep mannen geen klachten heeft). De klachten die bij mannen kunnen optreden zijn: pijn/branderig gevoel bij het plassen, met name ‘s ochtends een waterige of pusserige afscheiding uit de penis en pijn in de balzak of bij het poepen.

Wat zijn de klachten na anale seks?

Het slijmvlies van de darm en anus kan na anale seks ontstoken raken. Dit kan klachten als pijn, jeuk of een branderig gevoel geven. Dit geldt voor zowel vrouwen als ook mannen.

Wat zijn de klachten na orale seks?

Klachten als gevolg van een Chlamydia infectie na orale seks komen nauwelijks voor. Wel kan het orale gebied hierdoor geinfecteerd raken en de infectie onbewust doorgegeven worden.

Wat voor complicaties kan Chlamydia veroorzaken bij een vrouw?

Bij vrouwen kan een Chlamydia infectie een baarmoeder-, eileider- en buikvliesontsteking veroorzaken. In de eileiders en buikvlies kan dit tot verklevingen en littekenweefsel leiden, wat een vernauwing of zelfs een verstopping van de eileider tot gevolg kan hebben. Ook kan er een infectie in het bekken optreden (Pelvic Inflammatory Disease = PID). Dit alles kan ernstige vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Jaarlijks worden door Chlamydia trachomatis ongeveer 1000 vrouwen onvruchtbaar. Daarnaast worden er vaker buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en (chronische) buikpijn gezien bij vrouwen, die toegeschreven worden aan een infectie.

In een enkel geval reageren antistoffen gemaakt door het afweersysteem tegen de Chlamydia infectie ook tegen lichaamseigen structuren. Deze reactie kan ontstekingen geven aan de plasbuis, de gewrichten (reactieve artritis), de ogen en huid met alle klachten van dien.

Wat voor complicaties kan Chlamydia veroorzaken bij een man?

Bij mannen worden er minder complicaties gezien. Bij ongeveer 4% stijgt de infectie op naar de bijbal of prostaat. Dit is zeer pijnlijk maar goed te behandelen. Chlamydia trachomatis kan ook bij de man vruchtbaarheidsproblemen geven, al is de kans hierop wel minder dan bij de vrouw.

Ook bij de man kunnen de afweerstoffen die tegen de Chlamydia trachomatis bacterie gemaakt worden, soms reageren tegen lichaamseigen structuren met alle klachten van dien. Gewrichtsklachten (reactive artitis) komen daarbij 3x zoveel bij mannen voor als bij vrouwen.

Wat voor complicaties geven de agressievere LGV varianten van Chlamydia?

Een aantal varianten van de Chlamydia trachomatis bacterie (L1, L2 en L3) geven een ernstiger ziekteverloop: Lymphogranuloma Venereum (LGV). LGV wordt voornamelijk uit tropische gebieden als Afrika, Zuid Azie en de Caribische eilanden geïmporteerd. Afhankelijk van de plaats van besmetting geeft LGV vaak in het begin een klein onopvallend bultje, blaasje of zweertje wat weer verdwijnt. Na een paar weken ontstaat er dan een diepere infectie, die zich uit in ontstoken slijmvlies en/of ontstekingen van de lymfeklieren (bubo’s). Langdurig onbehandelde infecties kunnen littekenvorming geven waarbij alle organen in de onderbuik betrokken kunnen zijn. Dit kan onder andere plasklachten, darmpassage stoornissen en vruchtbaarheidsproblemen tot gevolg hebben. Ook kan er verminderde lymfedrainage door schade aan de lymfevaten optreden wat zwelling (oedeem) kan geven van de uitwendige genitaliën.

LGV besmette personen zijn door hun huid/slijmvliesafwijkingen vatbaarder voor HIV, andere SOA’s en bloedoverdraagbare aandoeningen. Daarnaast kunnen zij ook anderen makkelijker infecteren. In Nederland wordt LGV voornamelijk in anale uitstrijkjes gevonden onder (HIV+) homoseksuele mannen.

Kan je zelf vaststellen of je een Chlamydia infectie hebt?

Het is niet mogelijk om zelf vast te stellen of je een Chlamydia infectie hebt. Indien er bepaalde klachten aanwezig zijn kunnen die daar wel op wijzen. Zekerheid wordt echter alleen verkregen door middel van een test. Deze test kan aangevraagd worden bij de huisarts. Een andere mogelijkheid is de Thuisafnametest, die je via SoaCare kunt verkrijgen. De test is speciaal ontwikkeld om zelf thuis een monster af te nemen, dat vervolgens in een erkend laboratorium wordt onderzocht. Deze Thuisafnametest is via deze site te bestellen.

Wat betekent het als je met Chlamydia besmet bent?

Indien de infectie niet behandeld wordt of als je meerdere keren geïnfecteerd bent, is met name bij vrouwen de kans aanwezig op blijvende schade zoals chronische buikpijn, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, vruchtbaarheidsproblemen tot zelfs onvruchtbaarheid.

Ook mannen kunnen blijvende problemen overhouden aan een Chlamydia infectie zoals een chronische ontsteking van de prostaat en/of bijbal en vruchtbaarheidsproblemen.

Bij zwangere vrouwen kan de infectie voor problemen tijdens de zwangerschap zorgen (zie punt 28) en doorgegeven worden aan het kind tijdens de bevalling. Het kind kan door de besmetting een oogontsteking en/of longontsteking krijgen.

Daarnaast betekent het hebben van een infectie met Chlamydia dat jij anderen (onbewust) kunt besmetten met alle gevolgen van dien.

Kan een Chlamydia infectie behandeld worden?

Ja. Een Chlamydia infectie kan behandeld worden met antibiotica. Voor de meeste Chlamydia infecties is een eenmalige dosis antibiotica voldoende. Voor een anale infectie, niet veroorzaakt door een LGV variant, wordt 1 week antibiotica geadviseerd. Voor lymphogranuloma Venereum (LGV) is een behandeling van 3 weken nodig. Het is wel van belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn want daarmee wordt de kans op complicaties aanzienlijk verminderd.

Raak je een Chlamydia infectie ook weer kwijt?

Ja, maar alleen als je de juiste antibiotica in de juiste dosering hebt gehad. Indien dit niet het geval is bestaat de kans dat er wat bacteriën achterblijven die een nieuwe infectie kunnen veroorzaken.

Ook is het van groot belang dat alle seksuele contacten van de afgelopen tijd ( van de laatste 4 – 6 weken indien je een infectie met klachten hebt en een half jaar als er geen klachten zijn ) ingelicht en onderzocht worden. Dit is om re-infectie te voorkomen. Volgens de RIVM richtlijnen wordt de huidige partner standaard blind behandeld en worden eerdere contacten, indien zij een positieve testuitslag hebben, ook behandeld.

Daarnaast wordt geadviseerd tot 1 week na het starten van de behandeling geen seksueel contact te hebben. Indien dit niet mogelijk is dan wordt aangeraden een condoom te gebruiken of een beflapje in geval van beffen.

Moet ik mezelf na behandeling nog een keer controleren?

Bij een gewone Chlamydia infectie is het afhankelijk van welk antibioticum je voorgeschreven hebt gekregen of je je nog een keer moet laten testen 4 – 6 weken na de behandeling. Bij LGV wordt controle zowel door een hulpverlener als ook door een test geadviseerd totdat de klachten verdwenen zijn.

Wordt er een immuniteit ontwikkeld na het hebben doorgemaakt van een infectie?

Een eerdere infectie met Chlamydia levert geen bescherming op voor een volgende Chlamydia infectie. Mogelijk verloopt de infectie ernstiger door een sterkere immuunrespons.

Kun je je ook anoniem laten testen?

Iedere arts heeft een zwijgplicht. Alles wat er besproken wordt tussen jou en de arts blijft tussen jullie twee. Dit geldt ook als je een test bij SoaCare bestelt en de uitslag met advies van een van de artsen krijgt. Indien de test negatief is, hoeft verder niemand te weten dat jij deze test gedaan hebt.

Ben je echter positief getest dan is het advies dat jij jouw seksuele partners opspoort en ze van jouw infectie op de hoogte stelt. Deze seksuele partners kunnen zich dan ook laten onderzoeken en eventueel behandeld worden. Op die manier kun je voorkomen dat jij weer opnieuw besmet wordt, of dat eventuele andere contacten besmet worden en mogelijk blijvende schade oplopen. In deze situatie kun je dan dus niet anoniem blijven.

Ook als je wilt dat jouw behandeling vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar, zal deze moeten weten wat er gedaan is, voordat hij overgaat tot mogelijk uitbetalen.

Wie moet ik inlichten als ik positief blijk te zijn?

Heb je een Chlamydia infectie met klachten, dan wordt geadviseerd om alle seksuele partners van de laatste 4-6 weken (gerekend vanaf het moment dat de klachten begonnen) in te lichten en te laten onderzoeken.

Blijk je een Chlamydia infectie te hebben zonder klachten of is duidelijk dat je een LGV infectie hebt, dan wordt geadviseerd om alle seksuele partners van de afgelopen 6 maanden te waarschuwen en te laten onderzoeken.

Mag je de zelfafnametest ook doen als je ongesteld bent?

Nee, de test is dan minder betrouwbaar.

Moet ik me laten testen als ik een spiraaltje krijg?

Omdat een Chlamydia infectie dan makkelijker opstijgt naar de eileiders wordt geadviseerd je te laten testen voor het plaatsen van een spiraaltje.

Moet ik het spiraaltje laten verwijderen als ik een Chlamydia infectie heb?

Nee dat hoeft niet, als je de instructies van de behandeling maar goed opvolgt. Wel is het belangrijk om er voor te zorgen dat je niet opnieuw een Chlamydia infectie krijgt, want dat kan blijvende schade geven.

Een spiraaltje beschermt wel tegen ongewenste zwangerschap, maar niet tegen SOA’s!

Kun je een Chlamydia infectie ook krijgen als je maagd bent?

Ja, dat kan. Je kunt geïnfecteerd worden door allerlei seksuele handelingen behalve zoenen. De kans is echter het grootst als je onbeschermd seksueel contact (penetratie) met elkaar hebt.

Ik ben Homosexueel. Heeft het zin om mij te laten testen?

Ja dit heeft zeker zin. Ook bij homoseksuele mannen blijken Chlamydia infecties vaak voor te komen. Ook wordt juist bij homoseksuele mannen tegenwoordig in toenemende mate de LGV varianten van Chlamydia aangetoond. Ook lesbiennes hebben een kans om elkaar te besmetten via bijvoorbeeld seksspeeltjes.

Loop ik een groter gevaar op een andere SOA als ik een Chlamydia infectie heb?

Op het moment dat je Chlamydia hebt, loop je een grotere kans andere SOA’s te krijgen. Doordat een Chlamydia infectie er voor zorgt dat slijmvliezen makkelijker gaan bloeden is er ook een groter kans op transmissie van HIV.

Ik ben zwanger. Wat zijn de gevaren voor mijn kind?

Een onbehandelde infectie kan tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen en vroeggeboorte. Jouw kind kan door de infectie een laag geboortegewicht hebben en een couveuse behandeling nodig hebben vanwege vroeggeboorte.

Tijdens een vaginale bevalling kan jouw kind ook geïnfecteerd raken. De kans hierop is 50 – 70 %. Een infectie kan in 18 – 50% resulteren in een oogontsteking (conjunctivitis), in een keelontsteking (pharyngitis) of bij 3 – 18% van de pasgeborenen tot een longontsteking (pneumonie). De oogontsteking treedt 1 week tot 30 dagen op na de geboorte, terwijl een longontsteking 1 tot 3 maanden na de bevalling kan ontstaan.

Een door de bevalling verkregen Chlamydia infectie kan tot meer dan een jaar na de geboorte aanwezig blijven bij de baby.

Na de bevalling bestaat er bij de moeder een grotere kans op een ontsteking van het baarmoederslijmvlies (post partum endometritis).

Professionele test

Uitgevoerd in een ISO-gecertificeerd laboratorium
en beoordeeld door medisch specialist.

Onherkenbaar verstuurd

De afnamekit wordt binnen 2-3 werkdagen in een neutrale verpakking naar het opgegeven adres verstuurd.

Snelle uitslag

Binnen 1 week na retour sturen is
de uitslag beschikbaar in een beveiligde omgeving.

Bestel hier de gewenste thuisafnametest

Niet zeker over welke zelfafname kit je moet bestellen om de juiste soa-test uit te voeren?
Doe dan hier de test en krijg een persoonlijk advies.

Tussen het laatste risicovolle seks-contact en het testen dient tenminste 2 weken te zitten (windowfase),
anders toont de test de infectie mogelijk niet aan.

  • Orale soa-test

    45.00 incl. verzending
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Genitale soa-test

    45.00 incl. verzending
    Opties selecteren
  • Anale soa-test

    45.00 incl. verzending
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Snel
    Discreet
    Betrouwbaar

    Helaas is bestellen op dit moment niet mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

    X